Om jullie in deze gekke tijden nog steeds van verhalen te voorzien, interviewen we wekelijks een renner of begeleider. Afgelopen vier weken hebben we Jasper, Bart, Robin en Thomas al geïnterviewd. Deze week is het de beurt aan Jeffrey Doornbusch. Jeffrey is 30 jaar oud, woont in Breda en is inmiddels al zo’n 15 jaar actief in de wielersport. Jeffrey is in contact gekomen met Tempo doordat hij in eerste instantie in het combinatie wedstrijdteam reed van WV Breda en TWC Tempo. Toen in 2018 de elitecategorie bij van WV Breda wegviel, is hij volledig overgestapt op Tempo en daar heeft hij zeker geen spijt van!

Alles in het leven van Jeffrey staat in het teken van sport en gezondheid. Naast dat hij zelf druk bezig is met een gezonde levensstijl, is hij al een aantal jaar actief als lifestyle coach. Toen Jeffrey nog student was op de TU in Delft, stond sport nog steeds op de eerste plaats. Sport werd vervolgens opgevolgd door werk en studie kwam daarna pas. Inmiddels is Jeffrey vooral bezig met zijn voeding en het helpen van anderen naar een gezondere leefstijl. Desalniettemin rijdt hij nog steeds zo’n 10.000 kilometer per jaar op zijn fiets. Om een beter beeld van Jeffrey te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe ben je met het wielrennen begonnen?

Eigenlijk ben ik mijn hele leven al bezig met sport en tot op de dag van vandaag is dit iets wat ik met veel liefde en passie doe. Als kleine jongen heb ik heel wat sporten beoefend. Tot mijn 25e ben ik erg fanatiek bezig geweest met het schaatsen. Hierbij mocht ik als hoogtepunt tijdens het WK studenten in Kazachstan voor Nederland uitkomen.

Naast het schaatsen is wielrennen op een gegeven moment in het zomerseizoen erbij gekomen, omdat ik mezelf het hele jaar door wilde uitdagen in wedstrijdverband. Hier heb ik een nieuwe passie in gevonden en ben ik dit serieus gaan oppakken. Met fietsen ben ik begonnen bij de Brabantse Wielerfederatie.

Ik denk dat ik rond mijn 15e voor het eerst op mijn stalen racefiets zat. Deze fiets was véél te klein, omdat ik deze leende van iemand anders (framemaat 49, terwijl ik 175 was). In 2010 heb ik mijn eigen racefiets gekocht, waarvan het frame inmiddels gebroken is en is omgebouwd tot een wall-mount, waar mijn huidige racefiets in hangt.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

Ik beoefen de wielersport in bijna alle mogelijke disciplines: veldrijden, racefietsen, tijdrijden en mountainbiken. Daarnaast ben ik 2,5 jaar geleden begonnen met het rijden op een fixed-gear fiets.

Mijn voorkeur gaat uit naar het rijden van fixed-gear wedstrijden. Fixed-gear is eigenlijk een criterium, waarbij je de hele koers op één versnelling en zonder remmen rijdt. Je zult wellicht begrijpen dat ik het dan ook erg mooi vindt om mee te doen met de plaatselijke criteriums, waarbij het rondje bomvol bochten zit. Dit is echt mijn specialiteit. 

Wat doe je naast het beoefenen van de wielersport?

Mijn primaire activiteit is mijn werk en passie: het zijn van voedingscoach. Van alle passies die ik heb, heb ik mijn werk kunnen maken. Door het zijn van voedingscoach heb ik van al mijn passies mijn werk kunnen maken. Hierbij hoort het helpen van mensen, ondernemen, sporten, voeding, persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van mijn eigen mindset.

Ik vind menselijk gedrag en mindset erg interessant. Hierbij staat het behalen van doelen centraal. Het helpen van mensen is hierin erg breed. Dit geldt voor mensen die willen afvallen, tot profs die meer uit hun wielercarrière willen halen. Voor de mensen die ervoor openstaan, ben ik beschikbaar.

Ik heb bijna elf jaar als kok gewerkt, dus dit blijf ik nog steeds mooi vinden. Hierbij doe ik ook bijvoorbeeld live cooking op social media om anderen te laten zien hoe makkelijk en leuk het is om zelf dingen te koken.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?

Ik ben zojuist gestart met een serieus trainingsplan. Dit houdt in dat ik twee à drie keer per week krachttraining doe en drie à vier keer per week ga fietsen. Op de fiets wisselt het erg af en train ik tussen het uur en de drie uur. Deze training varieert van herstelritjes tot blok- en sprinttrainingen. In deze fase van het seizoen is het vooral duur en af en toe wat blokken.

Voeding is voor mij het grootste aandachtspunt. Mijn mening is dat als dit niet klopt, ik kan trainen wat ik wil, maar het niet op gaat schieten.

Je geeft aan dat je actief bent als lifestyle coach. Wat betekent voeding voor jou en op welke wijze denk jij het verschil te kunnen maken naast hard trainen en goed rusten?

Ik ben altijd pas op latere leeftijd gestart met het beoefenen van een sport. Ik moest mijn winst dus halen uit andere dingen dan de ervaring die ik vanaf jonge leeftijd al kon opbouwen. Ik maakte daardoor het verschil door mijn mindset en het heel goed letten op mijn voeding. Als ik dan kijk naar wat voeding voor mij betekend heeft, is dat vooral het efficiënter kunnen zijn in trainingen. Mijn lichaam werkt hierdoor optimaal op het moment dat deze moet presteren.

Vanuit mijn visie is beter worden eigenlijk gebaseerd op 80% voeding, 20% trainen en daarnaast 100% mindset. Ik drink al bijna 8 jaar geen alcohol meer en eet al 8 jaar geen ongezonde dingen. Nu ben ik 2 jaar echt volledig met voeding bezig en gebruik ik alleen de beste kwaliteit voeding. Dit leidt ertoe dat ik beter word, zonder dat ik meer ben gaan trainen.

Hoe ziet jouw wedstrijdvoorbereiding eruit?

Ik heb een heel strak eetpatroon qua momenten en invulling waaruit deze voeding moet bestaan. Maar met mijn achtergrond als kok, is het ook vooral belangrijk dat dit superlekker is.

Om 7 uur ontbijt ik idealiter en eet ik vooral kwark, havermout, noten en sojamelk. Dit duurt langer om te verteren en geeft dus ook later energie af. Dit ontbijt baseer ik op wat ik verwacht te gaan verbranden als ik tijdens de koers in de sprint mee kan doen om de winst. Om 9 uur eet ik dit nog een keer, waarbij ik in de tussentijd los heb gefietst en mijn lichaam wakker maak. In de laatste 1,5 uur voor de start voor de koers eet ik wat snellere koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld pannenkoeken met jam. In de tussentijd drink ik elektrolyten dranken.

Vlak voor de wedstrijd, afhankelijk van hoe scherp ik moet zijn, neem ik eventueel nog iets van cafeïne of een banaan. Tijdens de koers vind ik het lastiger om te eten. Daarom drink ik hele goede sportdrank. Als ik wil eten, eet ik mijn eigen maaltijdrepen, welke meteen makkelijk weg te krijgen zijn.

Na afloop natuurlijk hersteldrank, vocht aanvullen en kijken wat ik daadwerkelijk verbrand heb.

Op welke prestaties ben je het trotst?

In 2019 heb ik een bikepacking tour gemaakt van 1.100 kilometer in zes dagen, waarbij ik elke dag nog 100 push-ups, 100 squats en 100 sit ups deed. Deze tour heb ik gedaan in de dagen voor de etappekoers in Tsjechië met Tempo.

Mijn mooiste uitslag was de 4e plaats in Kruiningen (Zeeland). Er waren twee man weg in de laatste tien ronden. Op de streep voordat de laatste ronde in ging, reed ik weg en maakte ik de oversteek naar deze koplopers. Door een tactische fout heb ik de kwart van de laatste ronde op kop gereden, wat nodig was omdat het peloton weer terugkwam. Op het moment dat ik de sprint aantrok, kwam er alsnog iemand overheen en werd ik vierde. Ik heb de koers wel gemaakt!

Hoe zie jij jezelf over tien jaar?

Betreft wielrennen: voorlopig blijf ik even lekker bij de elite rijden en blijf ik mezelf uitdagen. Ik blijf het maximale uit mijn lichaam halen en heb nog steeds het gevoel dat ik meer in m’n mars heb. Ik wil sowieso een elite criterium en een fixed-gear wedstrijd winnen. Ook zet ik in op het algemene klassement van de fixed-gear competitie.

Mijn eigen ambities: anderen helpen om hun missie te behalen. Het zou mijn droom zijn om met mijn lifestyle coaching team richting de 10.000 klanten te gaan.