Om jullie in deze gekke tijden nog steeds van verhalen te voorzien, interviewen we wekelijks een renner of begeleider. Afgelopen weken hebben we Jasper, Bart en Robin al geïnterviewd. Deze week is het de beurt aan Thomas Rieff. Thomas is 32 jaar oud, woont in Maastricht en is inmiddels al 15 jaar actief in de wielersport. Van deze 15 jaar, rijdt hij al 6 jaar als amateur in de kleuren van TWC Tempo Hoppenbrouwers-VIRO. Afgelopen jaar mocht hij zelfs in een bijzonder tenue rijden met de Nederlandse vlag!

Doordat Thomas in Maastricht woont, kent hij alle klimmen van Limburg als zijn broekzak. Met onder andere Tom Dumoulin, een van zijn vaste trainingspartners, rijdt hij jaarlijks zo’n 16.000 kilometer. Om een beter beeld van Thomas te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe ben je met het wielrennen begonnen?

Toen ik 12 jaar was ben ik, op een veel te grote oude racefiets van mijn vader, begonnen met fietsen. Deze heb ik op mijn 15e ingeruild voor mijn eerste echte racefiets, een Giant OCR. Datzelfde jaar kwam ik met een bestuurslid van De Bergklimmers te Stein in contact. Met hem ging ik voor het eerst mee naar de ovale wielerbaan in Geleen en vanaf dat moment raakte ik langzaam verslaafd aan de wielersport.

Inmiddels ben ik in contact geweest met diverse verenigingen. Mijn oud-geschiedenisleraar Jos Gilissen reed al jaren bij de amateurs van ECW in Wallonië. Vanaf mijn 16e ging ik regelmatig met hem mee naar de koersen en reed ik (zwart, maar gedoogd) mee in de koersen. Op 17-jarige leeftijd nam ik als 2e-jaars junior een officiële licentie bij WV De Bergklimmers in Stein. Daarna heb ik nog voor PPL-Belisol en TWC De Maaslandster gereden.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

Vanaf jongs af aan ben ik vooral op de weg te vinden, waar ik ook wedstrijden rijd. Naast het rijden van wedstrijden op de weg ben ik ook regelmatig op de mountainbike te vinden voor het afwerken van trainingen en om te genieten van de prachtige Limburgse mountainbikeroutes. Wellicht dat ik in de toekomst ook wedstrijden wil gaan rijden op de mountainbike.

Jouw trui is, in tegelstelling tot ons standaard tenue, uitgerust met een Nederlandse vlag. Vertel daar eens wat meer over.

Op zondag 9 juli 2019 ben ik in Lepelstraat Nederlands kampioen bij de amateurs geworden. Dit was een dag dat alles op zijn plek viel. Met het uitvoeren van specifieke trainingen kreeg ik het voor elkaar om die dag te pieken. Deze dag zat ik 3 keer in een verschillende kopgroep. De laatste kopgroep bestond uit 5 man en ik zat hier, samen met ploeggenoot Dirk van Leuken, bij. Ik won de sprint van de kopgroep en Dirk maakte het podium compleet met een mooie 3e plaats.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?

Goed om allereerst even te zeggen dat ik werkzaam ben als WMO-consulent in de gemeente Stein. Doordat ik drukke werkdagen heb, moet ik mijn training goed plannen. Ik werk 32 uur per week en houd bewust de woensdag vrij als trainingsdag. Ondanks mijn drukke baan, train ik wekelijks ongeveer 350 tot 450 kilometer, goed voor 12 tot 15 uur.

Mijn trainingsweken gedurende het wielerseizoen deel ik redelijk standaard in. Op maandag heb ik meestal mijn rustdag of soms doe ik wat intervalletjes op de mountainbike. Dinsdag rijd ik graag een wedstrijdje, welke doorgaans georganiseerd worden op de Oude Draft en de renbaan van Megaland in Landgraaf. Omdat ik op de fiets ook heen-en-terug rijd, maak ik op die dinsdagen een mooie rit van ruim 120 kilometer.

Op mijn vrije woensdag rijd ik altijd een lange duurtraining, welke ik meestal in de Ardennen afwerk. Ook komt het regelmatig voor dat ik deze dag ‘s avonds met een lokale groep (onder de Brök) een rondje rondom Aubel rijd. We rijden dan altijd flink door, zodat we uiteindelijk zelfs thuis kunnen komen met snelheden van 38 km/u gemiddeld! De dag erna rijd ik zelf eventjes wat los, waarna ik vrijdag een rustdag pak of eventueel een voorbereidende training doe voor de wedstrijd in het weekend.

Zaterdag staat in het teken van een duurrit door de Limburgse landschappen of, indien de dag erna koers, uit wat wedstrijdvoorbereiding. Op zondag probeer ik altijd een wedstrijd te plannen. Ik hoop dan ook van harte dat deze weer snel door kunnen gaan!

Heb je een vaste trainingspartner?

Ik heb niet persé een vaste en favoriete trainingspartner. Wel hebben we een vast groepje waarmee we het liefst onze ritten samen afwerken. We noemen onszelf Grupetto Saint Pierre, vernoemd naar Sint-Pieter, een wijk in Maastricht.

De groep bestaat o.a. uit Jaap Kooijman, Yannic Candel, Ward Grootjans, Tom Dumoulin, Armand Kerckhoffs, Nas-Raddine Touhami, Nils Sinschek en regelmatig sluiten andere renners aan.

Ben je bezig met voeding en heb je favoriete gerechten voor en na de koers?

Qua dieet doe ik niet heel erg veel. Ik heb zelf alleen een aantal vaste dingen die ik voor, tijdens en na de koers eet en drink.

Tijdens wedstrijden en trainingen zorg ik ervoor dat ik voldoende koolhydraten tot mij neem. Dit doe ik middels 60 gram maltodextrine en 30 gram fructose. Voor de koersen eet ik meestal witte rijst met een bouillon. Na wedstrijden en zware trainingen neem ik een herstelshake.

Op welke prestaties ben je het trotst?

Dat is toch wel mij overwinning op het NK 2019 in Lepelstraat. Daarnaast vind ik mijn overwinningen in de Ronde van de Haspengouw en een omloop in Jennefe en Condronz erg mooi.

Wat zijn jouw doelen voor het aankomende seizoen?

Mijn doelen zijn vooral gericht op het rijden van koersen en hier goed mee te doen. Ik hoop dat de Ardenne challenge en de Ronde van de Haspengouw doorgaan. Daarnaast wil ik een paar mooie omlopen in België rijden en de Nederlandse Amateur klassiekers van de NWB. Jullie begrijpen wellicht wel dat het nu nog onduidelijk is welke wedstrijden precies gereden kunnen worden. Dit hangt nu nog helemaal af van hoe COVID-19 zich gaat ontwikkelen.

Ik hoop jullie dan ook snel weer bij de koersen te zien!