Om jullie in deze gekke tijden nog steeds van verhalen te voorzien, interviewen we wekelijks een renner of begeleider. Afgelopen weken hebben we Jasper, Bart, Robin, Thomas en Jeffrey al geïnterviewd. Deze week is het de beurt aan Xavier Poels. Xavier is 23 jaar oud, woont in het Brabantse Oeffelt en is inmiddels 7 jaar actief in de wielersport.

Xavier rijdt sinds vorig seizoen in de kleuren van TWC Tempo. De kans is groot dat je hem eens voorbij ziet komen, want jaarlijks trapt hij zo’n 20.000 kilometer weg! Om een beter beeld van Xavier te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe ben je met het wielrennen begonnen?

Mijn vader was vroeger profwielrenner. Hierdoor werden eigenlijk alle wielerwedstrijden thuis nog steeds op televisie gevolgd, wat ook direct mijn interesse trok. Door deze interesse ben ik in de sport gerold.

Mijn eerste kilometers reed ik op een rode Duel, wat ik mij nog erg goed weet te herinneren. In het begin was ik naast het fietsen ook nog actief als voetballer bij de lokale voetbalvereniging. Op mijn 15e ben ik gestopt met voetballen en vanaf dat moment ben ik mij ook volledig gaan concentreren op het wielrennen. Als 2e-jaars Nieuweling reed ik mijn eerste koers.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

Mijn voorkeur gaat uit naar het wegwielrennen, maar als het in de winter koud is ben ik ook regelmatig in het bos op de mountainbike te vinden. Gedurende de hele zomer fiets ik bijna altijd op de weg, waar ik zo veel mogelijk koersen probeer te rijden. In de winter wil ik dan ook nog wel eens deelnemen aan een wedstrijd op de mountainbike, maar dat is dan vooral als voorbereiding op het wegseizoen.

Wat is jouw specialiteit op de fiets?

Ik concentreer me veel op het tijdrijden. Dit zorgt er dan ook voor dat ik regelmatig op mijn tijdritfiets rijd om aan deze specifieke houding te wennen. Daarnaast rijd ik makkelijk een heuvel omhoog en sprinten gaat me ook goed af.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit en wat zijn jouw favoriete fietsritten?

Ik probeer 4 tot 5 keer per week op de fiets te zitten. Momenteel rijd ik veel duurtrainingen, maar dat wordt naarmate het seizoen nadert afgewisseld met specifieke intervaltrainingen. Daarnaast ben ik in de winter een paar keer per week terug te vinden in de sportschool om daar krachttraining te doen. Dagelijks probeer ik ook rekoefeningen te doen.

Wie is jouw voorbeeld als renner?

Mijn voorbeeld als renner is Tom Dumoulin. Tom Dumoulin kan goed tijdrijden en bergop kan hij ook erg goed mee. Tom is pas op zijn 15e begonnen met wielrennen en is een van de beste wielrenners van Nederland geworden. Ik ben ook pas op mijn 16e begonnen met wedstrijden rijden en het tijdrijden en bergop rijden gaat me ook goed af. Tom Dumoulin is altijd nuchter gebleven en dat spreekt me aan.

Op welke prestaties ben je het trotst?

In 2019 werd ik 12e op het NK tijdrijden en 3 dagen later werd ik 14e in de wegwedstrijden tijdens het NK. Dit is tot nu toe eigenlijk de beste week uit mijn wielercarrière geweest en daarom ben ik op deze twee prestaties ook het meest trots.

Wat zijn jouw wielerambities voor komend seizoen?

Ik wil mezelf verder ontwikkelen in het tijdrijden en het bergop fietsen. Het NK tijdrijden is dit jaar ook weer een belangrijk doel en daarnaast vind ik de wedstrijden in de Topcompetitie ook belangrijk. In de Arden Challenge wil ik mezelf dit jaar ook laten zien en ook in de andere meerdaagse wedstrijden die wij als club dit jaar gaan rijden.