Om jullie in deze gekke tijden nog steeds van verhalen te voorzien, interviewen we wekelijks een renner of begeleider. Afgelopen weken hebben we Jasper, Bart, Robin, Thomas, Jeffrey, Xavier, Arne, Kelvin en Mario al geïnterviewd. Deze week is het de beurt aan Paul Gruithuijzen. Paul is 23 jaar oud, woont in Son en Breugel en is al 11 jaar actief in de wielersport. Van deze 11 jaar, rijdt hij dit jaar zijn tweede seizoen voor Tempo Hoppenbrouwers-VIRO.

Jaarlijks rijdt Paul zo’n 16.000 kilometer rond op zijn fiets. Hij heeft dan inmiddels ook heel wat mooie momenten meegemaakt. Om een beter beeld van Paul te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe ben je met het wielrennen begonnen?

Mijn vader heeft vroeger altijd gekoerst en fietst nog altijd. Omdat bij ons thuis veel wielrennen werd en wordt gekeken, werd mijn interesse al snel gewekt. Na een paar jaar vragen en zelf wat rondjes fietsen ben ik in 2010 bij een club wedstrijden gaan rijden. Vervolgens heb ik vanaf jeugdcategorie 6 alle categorieën doorlopen.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

Ik heb tot 2 jaar geleden altijd de combinatie wegwielrennen en veldrijden gedaan. Maar in de cross liep ik vaak blessures op waar ik lang last van hield waardoor ik heb besloten dat eigenlijk niet meer in wedstrijdverband te doen. Nu rijd ik dus vooral wedstrijden op de weg.

Wie is jouw voorbeeld in de wielersport?

Toen ik begon met koersen kwam Steven Kruijswijk eigenlijk net kijken bij de profs. Aangezien hij uit Nuenen komt en van de club kwam waar ik destijds reed, keek ik daar toen heel erg tegen op.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit en wat zijn jouw favoriete fietsritten?

Maandag is meestal de hersteldag, dinsdag en donderdag besteed ik aan intensievere ritten en woensdag en het weekend probeer ik de uren te maken. Het liefst rijd ik de langere ritten waar je echt nieuwe wegen en gebieden leert kennen.

Tijdens welke koers of training heb je echt het allermeest afgezien?

In de Hel van Voerendaal in 2018 voor de clubcompetitie. Daar ben ik boven gekomen op de Fromberg, heb 1 trap gedaan en ben op de buis naar beneden gerold. Na de finish heb ik niet veel meer meegekregen van wat er om me heen gebeurde.

Op welke prestaties ben je het trotst?

Het winnen van de 24hr van Le Mans met het Sarto team is het gaafste wat ik tot nu toe op de fiets heb meegemaakt. Het was een hele speciale ervaring om daar op het circuit te mogen koersen.

Wat zijn jouw wielerambities voor komend seizoen?

Na een jaar met weinig koersen is het moeilijk in te schatten waar ik sta. Maar ik zou graag mezelf in de topcompetitie willen tonen en vooraan mee willen doen in de clubcompetitie.