Afgelopen weken hebben we al diverse renners en onze ploegleiders geïnterviewd. Deze week is het de beurt aan Frank Stijger. Frank is 21 jaar oud, woont in het Zuid-Hollandse Honselersdijk en heeft 8 jaar geleden zijn intrede gedaan in de wielersport. Dit jaar heeft hij de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij TWC Tempo Hoppenbrouwers-VIRO, zodat hij onderdeel uit kan maken van onze elite-beloftenploeg.

De liefde voor de wielersport ontstond toen Frank in zijn zevende levensjaar meereed tijdens de Dikke Banden Races in de buurt en hij al regelmatig een bloemetje mee naar huis bracht. Ondanks dat Frank al erg lang aan het fietsen is, wil hij zich blijven ontwikkelen en verdere stappen maken. Hiertoe heeft hij besloten om dit jaar aan te sluiten bij de elite-beloftenploeg van Tempo zodat hij zijn lijstje met overwinningen kan blijven uitbreiden. Om een beter beeld van Frank te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe lang ben je al actief in de wielersport?

Sinds ik zeven jaar was ben ik bij de plaatselijke voetbalvereniging gaan voetballen. In de zomer, tijdens de wielerrondes in het Westland, heb ik vanaf zevende ook meegedaan aan de Rabo Dikke Banden race en bracht regelmatig een bloemetje mee naar huis. Zo ontstond de liefde voor het fietsen. Toen ik te oud geworden was voor de RDBR ben ik lid geworden van de wielervereniging in het Westland.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

In het begin, categorie 6 & 7, heb ik ook mountainbike wedstrijden gedaan maar later is mijn voorkeur toch uitgegaan naar het wegwielrennen. Ook heb ik ooit een clinic baanwielrennen gedaan. Mijn voorkeur gaat uit naar het wegwielrennen maar tijdens een training vind ik het zeker leuk om ook af en toe op de mountainbike of veldritfiets te stappen.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit en wat vind je het mooist om te doen?

Meestal stap ik 5/6 keer per week op de fiets om te trainen. Dit valt tot nu toe goed te combineren met mijn studie Business Studies op de Hogeschool Inholland in Den Haag. Daarnaast doe ik meestal één keer per week krachttraining met de gewichten die ik thuis heb staan. Trainingen die ik leuk vind zijn bij mooi weer, een lekker zonnetje en een mooie omgeving. Zo zijn de ritjes tussen de Westlandse kassen ook genieten.

Ben je nog bezig met voeding en heb je favoriete gerechten voor en na de koers?

Ik ben voor, tijdens en na het sporten zeker bezig met mijn voeding. Zo probeer ik altijd voor een wedstrijd genoeg koolhydraten te eten, in een vorm van een pasta maaltijd. Na afloop van de koers probeer ik altijd weer genoeg herstel binnen te krijgen door middel van een schaaltje kwark of een hersteldrank. Na de training eet ik graag een gebakken eitje, vooral als mijn moeder hem heeft gemaakt. Verder eet ik veel vitamines, vooral tomaten uit eigen tuin, geteeld door mijn vader.

Op welke prestaties ben je het trotst?

Ik ben heel erg trots op mijn prestaties die ik op de fiets heb weten te behalen. Zo won ik bij de junioren de wielerronde van Naaldwijk én het Westland klassement over de negen rondes in gemeente Westland. Als eerstejaars belofte werd ik eerste in Ouderkerk aan de Amstel. Ook behaalde ik een 15e plaats in de Ronde van de Glazenstad, een vrije klassieker in mijn eigen regio. Mede dankzij de goede prestaties in mijn eerste jaar mocht ik het jaar erna starten bij het NK op de VAM-berg. Hier werd ik 33ste.

Je bent pas sinds dit seizoen lid van Tempo, waar fietste je eerst en waarom kom je naar ons?

Mijn ambitie als renner is dat ik mezelf graag wil blijven ontwikkelen en stappen wil maken. Ik wil mezelf laten zien in de wedstrijden, door aanvallend te koersen en voorin mee te rijden en iets voor mijn ploeggenoten te kunnen betekenen. Daarom ook de overstap van Westland Wil Vooruit naar TWC Tempo Hoppenbrouwers-VIRO omdat Tempo een ploeg is met ambitie en er een internationaal programma gereden wordt met één- en meerdaagse wedstrijden. Ik hoop als renner hier mee te kunnen doen en samen met de ervaring van andere renners een stap te kunnen maken.