Afgelopen zondag, de dag na het ingaan van de wintertijd, stond dan eindelijk het NK voor elite zonder contract op het programma. Namens TWC Tempo Hoppenbrouwers-VIRO stonden Jasper de Laat en Arne Jacobs aan de start. Een flink toetje voor beide renners na een mooi seizoen. Jasper mocht nog eens op jacht naar een mooi resultaat na een seizoen vol overwinningen en ereplaatsen. Arne mocht nog eens laten zien welke progressie hij heeft gemaakt in zijn eerste Nederlandse wielerjaar. Een parcours van 6.6km op en rondom de VAM-berg was uitgetekend door de organisatie. In elke ronde moest de VAM-berg 2 maal beklommen worden. Een pittig parcours dat zich perfect leent voor een afvalrace, geschikt voor explosieve renners met veel inhoud.

Direct vanuit de start werd het tempo de hoogte ingejaagd. Na twee rondes was een groot deel van het peloton de aansluiting al kwijt. Arne en Jasper wisten zich echter goed te handhaven. Jasper liet zien dat een weekje vakantie (zonder fiets!) weinig effect heeft gehad op zijn vormpeil. Na een klein uurtje koers voelden de benen weer als vanouds en ging hij in de aanval met twee medevluchters. Ruim een uur reed Jasper vooruit voordat hij werd teruggepakt door het uitgedunde peloton. Arne had zich tot dan toe zonder moeite voorin kunnen handhaven. De daaropvolgende kilometers werd er regelmatig door de favorieten aan de boom geschut. Met name de mannen van West-Frisia probeerden Bart Lemmen in stelling te brengen, maar nog zonder succes. Arne koerste attent vooraan en kon de aanvallen beantwoorden. Jasper had inmiddels ook zijn tweede adem gevonden en handhaafde zich goed in de groep.

Na 110km koers werd er nog eens hard versneld. Op dit moment kraakte Arne en miste hij helaas de aansluiting met de eerste 10 renners. Jasper wist wel te overleven en kwam in de achtervolgende groep op de koploper, Jarno Gmelich Meijlin van Allinq-Krush-IJsselstreek, terecht. Met nog maar een aantal rondes te rijden bleken de kaarten hier geschud. De koploper werd niet meer teruggepakt en de groepen van Jasper en Arne kwamen niet meer bij elkaar. Uiteindelijk finishte Jasper als 5e en Arne als 22e. Een knappe prestatie van beide renners na een loodzware koers!

Nu is het tijd om gas terug te nemen en te genieten van het off-season. Bedankt voor jullie inzet, met de bijbehorende prestaties, jongens!