Nu de coronamaatregelingen weer zijn aangescherpt, zijn we helaas nog steeds genoodzaakt om de speltjes voor het opspelden van ons rugnummer thuis te laten. Koersen zit er komende weken nog even niet in, waardoor het geven van tussentijdse koersverhalen ook nog even op zich laat wachten. Om jullie toch te voorzien van leuke verhalen, hebben we besloten om wekelijks een renner of begeleider van de club in de schijnwerpers te zetten. Met een team van 23 elite/beloften, 19 amateurs en maar liefst 10 ploegleiders, mechaniekers of verzorgers, kunnen we voorlopig even vooruit. Natuurlijk hopen we de interviews uit deze berichten heel snel aan te kunnen vullen met de verhalen uit de koers!

Deze week wordt Jasper de Laat in de schijnwerpers gezet. Jasper is 26 jaar oud en woont sinds kort op zichzelf in Tilburg. Jasper is inmiddels al 20 jaar actief in de wielersport, waarvan 5 jaar bij Tempo. Om de vele zeges mogelijk te maken, traint Jasper momenteel nog steeds ruim 17.500 kilometer per jaar! Om een beter beeld van Jasper te krijgen, hebben we hem geïnterviewd.

Hoe ben je met het wielrennen begonnen?

Mijn vader fietste voor zijn plezier en ik vond dat als klein manneke super interessant. Om mijn vader zo snel mogelijk uit m’n wiel te kunnen rijden, ben ik op mijn 7e al lid geworden van TWC Pijnenburg, waar ik direct begon met trainen. Ik startte dus ook al in jeugdcategorie 1.

Welke disciplines van de wielersport beoefen je en waar gaat je voorkeur naar uit?

Ik rijd wedstrijden op de weg en voornamelijk in criteriums kan ik mezelf goed van voren laten zien. In de winter rijd ik regelmatig op de mountainbike. Normaalgesproken rijd ik dan graag toertochten en af en toe zelfs een MTB-marathon. Momenteel kunnen deze niet georganiseerd worden en plan ik mijn eigen rondjes over gravelstroken en de singletracks in het bos in de buurt en bij mijn vriendin.

Tot bij de junioren heb ik altijd ook nog de veldritsport beoefend en hier heb ik ook zelfs wedstrijden gereden. Later ben ik helemaal overgestapt op de weg, waardoor ik die wedstrijden nu niet meer rijd.

Hoe ziet jouw wedstrijdvoorbereiding eruit?

Als ik een klassieker rijd, waarvan het parcours in de buurt is, ga ik sowieso even verkennen. Toen ik nog voor Metec reed deed ik dat nog vaker en stapte ik ook zeker in de auto om naar bijvoorbeeld Limburg te rijden voor de verkenning van de Ronde van Limburg. Dan maak ik er direct een mooie training in de heuvels van.

Op mijn voeding let ik niet specifiek. Ik zorg er vooral voor dat ik genoeg eet, omdat ik de “man met de hamer” liever niet tegenkom. De dag voor de koers rijd ik meestal mijn vaste rondje van ongeveer een uurtje, wat dan ook direct mijn enige ritueel is. Speciale rituelen voor de koers heb ik verder niet. Ik vind het vooral mooi om lekker wat te grappen, zelfs als we al opgesteld staan.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?

Om te beginnen kijk ik niet echt naar de kilometers tijdens de ritten. Ik rijd vooral op basis van de hoeveelheid tijd en zin die ik heb. Op dinsdag en donderdag train ik op de weg. In het weekend rijd ik twee ritjes, welke zowel op de mountainbike of racefiets kunnen worden afgewerkt. Wanneer de sportscholen open zijn doe ik vaak in de avond krachttraining. In de zomer hoef ik eigenlijk niet veel specifieks te trainen en bestaan mijn ritten eigenlijk alleen uit wat losrijden. De intensiteit komt vanzelf door de vele criteriums die ik dan rijd.

Momenteel rijd ik op donderdagavond mee met de Zwift Beneliga van Eracing TV. Hierbij rijden we een online wedstrijd met de beste renners van de Benelux. Mocht je het leuk vinden om eens een koers te zien, kun je meekijken via www.eracingtv.nl/live. Tot en met 18 februari wordt de koers met voorbeschouwing vanaf 19 uur live uitgezonden.

Ben je bezig met voeding en heb je favoriete gerechten voor en na de koers?

Ik reed bij de jeugd altijd hard op Kip Tandoori! Maar momenteel eet ik dat niet meer zo veel haha…. Ik heb niet specifiek iets wat ik wil eten voor de koers. In de ochtend eet ik een goed ontbijt met yoghurt en muesli en dan nog wat brood en krentenbollen. De tijd van alles bijhouden wat ik eet heb ik gehad. Dat hoeft nu niet meer. Het gaat er mij vooral om dat ik kan eten wat ik lekker vind.

Op welke prestaties ben je het trotst?

Het parcoursrecord van de klimtijdrit op de Camerig is eigenlijk de prestatie waar ik het meest trots op ben. Ik had het jaar daarvoor de tijdrit al gewonnen en het jaar erop kwam ik terug van een heupbreuk. Voor mij was die overwinning een overwinning op mezelf, zodat ik wist dat ik weer terug was op mijn oude niveau. Het records dat ik toen reed staat nog steeds en ik ben benieuwd hoelang dat nog blijft staan…

Als clubrenner mocht ik de Tour de L’Avenir rijden. Als ik daar nu op terugkijk is het best apart dat ik als clubrenner daar naartoe mocht komen en zo onbevangen zonder enige ervaring in de bergen de cols heb bedwongen. Op het hele avontuur om prof te willen worden ben ik nog steeds erg trots. In een relatief korte tijd heb ik hele mooie dingen mee mogen maken en kunnen laten zien.

Hoe zie je je wielertoekomst?

Met plezier rond blijven rijden op de fiets en dit blijven combineren met werk. Daarnaast ben ik net verhuisd en woon ik nu op mezelf. Het is dan vooral zaak dat ik alles goed blijf plannen, zodat ik alles goed kan blijven combineren. Daarnaast wil ik vooral in de criteriums de kleuren van Tempo laten zien. De meeste mensen kennen mij daar en daarom blijft het ook superleuk om te doen. Ik hoop nog vaak op het hoogste treetje van het podium te staan.

In de klassiekers en meerdaagse koersen wil ik de jongere renners van de ploeg vooral op sleeptouw nemen als wegkapitein. Dit sluit ook perfect aan op de doelstellingen van de club.

Ik hoop jullie weer snel bij de koers te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *